Στην αποθήκη του σπιτιού ή στο πατάρι που οι απαιτήσεις είναι μικρές, μπορεί να τοποθετηθεί ένα απλό, λεπτό δάπεδο. Σε ένα κατάστημα που μπαινοβγαίνει κόσμος ή σε χώρο με σύρσιμο εμπορευμάτων και τροχήλατων, τοποθετούνται δάπεδα με σκληρή επίστρωση ή με ρινίσματα μετάλλου για να αντέξουν την πίεση. Στα γυμναστήρια με τα όργανα, τα βάρη και στα σημεία με πάλη, μπαίνουν τα ειδικά δάπεδα γυμναστηρίου με πάχος από 6 χιλιοστά για να απορροφούνται οι κραδασμοί και οι δονήσεις. Στο οικιακό γυμναστήριο και στις σχολές χορού μπορεί να τοποθετηθεί κάτι πιο απλό αλλά καλό.

Υπάρχουν πολλές διαστάσεις στα δάπεδα;

Οι διαστάσεις των δαπέδων διαφέρουν με τα οικιακής χρήσης σε ρολά στα 2 μ., 3 μ. και 4 μ. πλάτος, τα βαριά επαγγελματικά δάπεδα σε ρολά στα 2 μ. και 4 μ. πλάτος, τα πλαστικά αντιολισθητικά δάπεδα στα 2 μ. πλάτος σε διάφορα πάχη, ενώ οι λωρίδες PVCLvt και τα πλαστικά πλακίδια διατίθενται σε διάφορες διαστάσεις.

Ποια σχέδια να διαλέξω στα πλαστικά δάπεδα;

Τα σχέδια ποικίλουν. Διατίθενται σε σχέδια ξύλου, μαρμάρου, πλάκας, πέτρας, πλακιδίου, μονόχρωμα και παιδικά. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://akasimatis.gr/dapeda/plastika-dapeda

 

Πλεονεκτήματα πλαστικών δαπέδων

  1.         Μπορείτε να ταιριάξετε το σχέδιο του δαπέδου ανάλογα με την διακόσμηση του σπιτιού.
  2.          Ποικιλία τιμών και σχεδίων.
  3.          Αντίσταση στο νερό, αδιάβροχα.
  4.          Δεν κάνουν θόρυβο όταν περπατάει κάποιος πάνω.
  5.          Η τοποθέτηση είναι σχετικά εύκολη, αναλόγως την ποιότητα.
  6.          Χαμηλή συντήρηση.
  7.          Μπορούν να τοποθετηθούν σε όλο το σπίτι ή μεμονωμένα σε κάποιους χώρους.

Μειονεκτήματα πλαστικών δαπέδων

·         Τραυματίζονται (αναλόγως την ποιότητα και τη χρήση).

·         Μπορεί να ξεθωριάσει το χρώμα αν τα καθαρίζετε με χλωρίνη και καυστικές ουσίες.

·         Με την πάροδο των χρόνων θα αρχίσουν να παρουσιάζουν σημάδια φθοράς λόγω χρήσης αλλά αυτό εξαρτάται από την ποιότητα.

Πως συντηρείται το πλαστικό δάπεδο;

Για το καθημερινό καθάρισμα μπορείτε να το σφουγγαρίζετε χωρίς χλωρίνη και με την ηλεκτρική σκούπα. Επίσης, καθαρίστε μία φορά το χρόνο μόνο με την μεταλλική παρκετίνη και θα την απλώσετε με ένα πανί. Την άλλη μέρα θα είναι έτοιμο για χρήση.